administratör arbetar bakom högar av böcker och papperMängden ansökningar som ska handläggas är en stor utmaning för a-kassorna. Foto: Stokkete/Shutterstock.com

A-kassa

Majoriteten av a-kassorna tänker höja sina avgifter för att klara alla utbetalningar av ersättning till arbetslösa medlemmar. Trots samarbete och stöd från Sveriges a-kassor riskerar flera att inte kunna betala ut ersättningen i tid, skriver Arbetsvärlden.

I mars visade Arbetsförmedlingens statistik på rekordhögt antal varsel. I nuläget är 431 007 personer inskrivna hos myndigheten som arbetslösa, och ökningen väntas inte upphöra framöver.

Man räknar också med att 1,3 miljoner personer i Sverige kommer att ha varit korttidspermitterade en period innan året är slut.

Trycket på a-kassan har ökat med de nya reglerna

De sänkta kraven för a-kassan och den höjda ersättningen för arbetslösa har lett till att många fler har gått med i a-kassan. Till följd av detta planerar nu majoriteten av a-kassorna att höja sin medlemsavgift, för att klara de ökade utbetalningarna.

Det är bara tre av a-kassorna som har uppgett att de inte tänker höja avgiften inom den närmaste tiden. De är Sekos, Byggnads och Transports a-kassor. Även Hotell och restaurangs a-kassa tänker avvakta med att höja avgiften, enligt Hotellrevyn.

Tänk på! A-kassan är ett separat medlemskap och ingår inte när du tecknar en inkomstförsäkring. Du måste vara medlem i en a-kassa för att kunna få ersättning från en inkomstförsäkring.

Även handläggningsarbetet är under stor press, då både medlemsansökningar och ansökningar om ersättning ska behandlas. De flesta a-kassor menar att de hinner handlägga ärendena i tid, men åtta a-kassor befarar att ersättningarna inte kommer att kunna bli utbetalda i tid. 

A-kassorna samarbetar för att klara situationen

Än så länge har situationen fungerat för a-kassorna, och de rustar nu upp för den fortsatta ökningen av arbetslösheten som väntas. Det säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor.

– Utmaningen är att vi är vana vid ganska säkra prognoser, som ger en väldigt säker bild på halvårsbasis och är hyfsat tillförlitlig på årsbasis. Nu vet ingen hur det kommer se ut i augusti.

För att möta denna utmaning har Sveriges a-kassor en nära dialog med a-kassorna själva, och hjälper exempelvis till med att utbilda nya handläggare. De olika a-kassorna samverkar med varandra och lånar till exempel ut sina handläggare. Allt för att risken för fördröjd ersättning ska minska, säger Tomas Eriksson.