Vad är en inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring är ett ekonomiskt skydd som ger dig ersättning för inkomstbortfall om du skulle förlora ditt arbete. Den kompletterar den ersättning du får ut från a-kassan så med en inkomstförsäkring kan du som arbetslös få upp till 80 % av din tidigare lön. Att ha en inkomstförsäkring innebär en stor trygghet och kan vara värdefullt om du skulle bli av med ditt jobb. Med vanlig a-kassa kan du maximalt få ut cirka 20 000 kr så kortfattat kan man säga att en inkomstförsäkring är en extra arbetslöshetsförsäkring.

Tips! Med inkomstförsäkring kan du få ersättning på upp till 80 % av din tidigare lön. För att kunna skaffa en inkomstförsäkring krävs det att du är medlem i en a-kassa.

Med en inkomstförsäkring kan du få ersättning i olika antal dagar, så kallade ersättningsdagar. Antalet ersättningsdagar kan vara allt mellan 60 och 300 dagar beroende på vilken inkomstförsäkring du väljer eller har valt att teckna. Många inkomstförsäkringar har dessutom en viss kvalifikationstid, vilket är den tid du måste ha varit medlem i inkomstförsäkringen för att kunna få ersättning. Även kvalifikationstiden varierar mycket beroende på vilken inkomstförsäkring du har, men den är generellt 12 månader. Letar du efter en inkomstförsäkring med ett visst antal ersättningsdagar eller kvalifikationstid kan du enkelt hitta rätt inkomstförsäkring för dig utefter dina behov.

4 krav för att få teckna inkomstförsäkring

Det finns fyra krav som gäller för nästan alla inkomstförsäkringar:

  1. Du är tillsvidareanställd och omfattas av lagen om anställningsskydd (LAS)
  2. Du är bosatt i Sverige
  3. Du får inte känna till att det finns risk för att du blir uppsagd p.g.a. arbetsbrist eller annan orsak
  4. Du överstiger inte en viss ålder (kan variera mellan 55-65 år)

Vad som krävs för att få teckna en viss inkomstförsäkring kan dock skilja sig lite beroende på vilken inkomstförsäkring du är eller blir medlem i. För att hitta rätt inkomstförsäkring för dig bör du därför jämföra inkomstförsäkringar från olika fackförbund och privata inkomstförsäkringar.

Inkomstförsäkringen täcker betydligt mer än a-kassa

En inkomstförsäkring är ett komplement till a-kassan vilket innebär att om du blir arbetslös får du delvis ersättning från din a-kassa och även från din tecknande inkomstförsäkring. Att få någon sorts ersättning vid arbetslöshet är nödvändigt för de flesta men att enbart klara sig på a-kassa kan bli oerhört svårt. Att teckna en inkomstförsäkring kan därför vara ett värdefullt beslut i längden.