Vad är en inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring är ett ekonomiskt skydd som ger dig ersättning för inkomstbortfall om du skulle förlora ditt arbete. Den kompletterar den ersättning du får ut från a-kassan, så med en inkomstförsäkring kan du som arbetslös få upp till 80 % av din tidigare lön.

Att ha en inkomstförsäkring innebär en stor trygghet och kan vara värdefullt om du skulle bli av med ditt jobb. Med vanlig a-kassa kan du maximalt få ut cirka 20 000 kronor, så kortfattat kan man säga att en inkomstförsäkring är en extra arbetslöshetsförsäkring.

Tips! Med inkomstförsäkring kan du få ersättning på upp till 80 % av din tidigare lön. För att kunna skaffa en inkomstförsäkring krävs det att du är medlem i en a-kassa.

Med en inkomstförsäkring kan du få ersättning i olika antal dagar, så kallade ersättningsdagar. Antalet ersättningsdagar kan vara allt mellan 60 och 300 dagar beroende på vilken inkomstförsäkring du väljer att teckna.

Många inkomstförsäkringar har dessutom en viss kvalifikationstid, vilket är den tid du måste ha varit medlem i inkomstförsäkringen för att kunna få ersättning. Även kvalifikationstiden varierar mycket beroende på vilken inkomstförsäkring du har, men den är generellt 12 månader. Letar du efter en inkomstförsäkring med ett visst antal ersättningsdagar eller kvalifikationstid kan du enkelt hitta rätt inkomstförsäkring för dig utifrån dina behov.

4 krav för att få teckna inkomstförsäkring

Det finns fyra krav som gäller för nästan alla inkomstförsäkringar:

  1. Du är tillsvidareanställd och omfattas av lagen om anställningsskydd (LAS).
  2. Du är bosatt i Sverige.
  3. Du får inte känna till att det finns risk för att du blir uppsagd på grund av arbetsbrist eller annan orsak.
  4. Du överstiger inte en viss ålder (kan variera mellan 55–65 år).

Vad som krävs för att få teckna en viss inkomstförsäkring kan dock skilja sig lite beroende på vilken inkomstförsäkring du är eller blir medlem i. För att hitta rätt inkomstförsäkring för dig bör du därför jämföra inkomstförsäkringar från olika fackförbund och privata inkomstförsäkringar.

Inkomstförsäkringen täcker betydligt mer än a-kassa

En inkomstförsäkring är ett komplement till a-kassan. Det innebär att om du får ersättning både från a-kassan och din tecknade inkomstförsäkring om du blir arbetslös. Att få någon sorts ersättning vid arbetslöshet är nödvändigt för de flesta, men det kan vara svårt att klara sig på bara a-kassa. Att teckna en inkomstförsäkring kan därför vara ett värdefullt beslut i längden.